Psihoterapie sau consiliere psihologică?
Adesea confundate una cu cealaltă psihoterapia și consilierea sunt totuși două concepte diferite.
Ambele folosesc metode psihologice pentru a atenua problemele de sănătate mintală și sunt forme de interventie psihologica. Iata câteva diferențe între aceste specialități:
Psihoterapia implică o căutare și investigare intensa si de profunzime a problemei în cauză, în timp ce consilierea pune mai mult accent pe oferirea unei soluții imediate la nemulțumirile actuale.
Consilierea seamănă mai mult cu îndrumarea, sfatuirea pentru a lua decizii bine informate, în timp ce psihoterapia implică modele comportamentale și probleme psihologice adânc înrădăcinate și fundamentale.
Consilierea a fost întotdeauna legată de mediile educaționale și de asistență socială, în timp ce psihoterapia a fost în mod tradițional asociată cu psihopatologie, psihiatri, psihologi clinicieni și medii medicale.
Consilierea se concentrează pe dificultăți mai puțin grave și este o procedură temporară, în timp ce psihoterapia implică destul de mult timp pentru a ajunge la rădăcina problemelor cronice și a le aborda în mod corespunzător.
Psihoterapia este frecvent utilizată pentru a trata o problema de sănătate mintală diagnosticabilă, cum ar fi depresia, anxietatea, tulburari alimentare, adictii, schizofrenia printre altele, în timp ce consilierea este de obicei orientată spre bunăstare, oferind o perspectivă mai simplista și învățând cum să gestionați eficient problemele și provocările.
Consilierea se adresează problemelor sociale, de carieră și educaționale, în timp ce psihoterapia se concentrează pe probleme de adaptare și probleme psihologice ce nu dau pace individ.
Psihoterapia este folosită pentru a îmbunătăți calitatea vietii unei persoane pe termen scurt și lung, precum și pentru a remedia sau ameliora comportamente problematice, credinte, ganduri si emotii dezadaptative și de asemenea, pentru a consolida calitatile si resursele individului in relatia cu sine si cu ceilalti.
De psihoterapie pot beneficia copii, adolescentii ,adultii, precum si familiile acestora.
Concluzionand, consilierea este o interventie pe termen scurt care pune accent pe un simptom sau o situație specifică, în timp ce psihoterapia este o interventie care oferă o abordare pe termen lung și urmărește să obtina o cunoaștere profundă si sa ne aduca mai aproape de noi insine.
Distribuie acest articol: